Cóm construir una Barcelona per tots?
Primer ideals, després projectes i finalment programes de detall, I entre mig molt de diàleg i molta voluntat de pacte.
Barcelona és Republicana…
Sí, Barcelona és republicà molt abans que la república estigui institucionalitzada. Molts veïns sabem que aquesta ciutat va ser, els anys setanta, un espai de llibertat molt abans que la llibertat s’institucionalitzés. Sabem que a la majoria de ciutadans ens uneix un enorme desig de millora. Per tant de canvi. .
Treure el millor de la nostra ciutat, implica tornar a pensar, dibuixar de nou, els ideals que ens guien a l’hora de donar forma a la ciutat que volem.
Pensem la ciutat partint dels seus atributs, dels seus caràcters, o si voltés volen dels seus actius.
Observem-nos. Aquí a la vorera de la Mediterrània, entre turons i dos rius, hi convivim un milió sis-centes mil ciutadans. La nostra renda mitjana és relativament alta, però força desigual. Més d’un milió de persones treballen i estan afiliades a la seguretat social, però malauradament l’atur és manté en una xifra de dos dígits.
Pensem-nos i actuem amb convicció sobre totes les dimensions que la ciutat suma: ciutat-ciutat, capital i tractora internacional.
Sí, som ciutat. Però a més podem tornar a ser la ciutat que pensa i transforma el concepte de ciutat. Ho vàrem ser i encara avui una enorme geografia de ciutats del món ens ho te present. Quin paper te la ciutat en el món que s’està transformant, que s’està fent urbà, que està deixant enrere el vell capitalisme en benefici de formes encara a mig desxifrar? Quin paper volem fer jugar a Barcelona?
La ciutat es sempre un projecte social. Fem de Barcelona l’expressió més radical i precisa possible de la dimensió social del sobiranisme i mostrem al món de que va el procés polític català.
El projecte Barcelona que cal construir s’adreça principalment a les classes treballadores i mitjanes de la ciutat, pal de paller de la nostra ciutat. Ha de dir coses a tots els sectors de la ciutat: dones, homes, joves, grans, infants, jubilats, creadors, emprenedors, empresaris, autònoms, immigrants, professors, metges, sanitaris, universitaris, investigadors, artistes, funcionaris, ambientalistes, animalistes. Ha d’oferir una idea integral, que s’haurà de formalitzar barri a barri, àmbit a àmbit.