L´ideal de la ciutat possible

“Tots el barris de la ciutat està afectats pels canvis extraordinaris que s’estan produint a nivell planetari. Estem introduint-nos quasi sense adonar-nos-en en una fase històrica nova. El vell capitalisme neoliberal que hem patit les darreres dècades està donant pas a un capitalisme nou, informacional o cognitiu n’hi diuen.

Molts ciutadans ens preguntem que s’ha de fer per acabar amb aquest mon deshumanitzat on no para de créixer la desigualtat. Diu Joseph E. Stiglitz una cosa raonable: el grau de desigualtat que hi ha al món és evitable. És qüestió de polítiques i d’estratègies. Les ciutats són un instrument molt poderós per fer front al repte de la igualtat .

Una ciutat com Barcelona és obvi que necessita un Estat que li faci costat. Els ciutadans sabem que només amb un Estat és possible implementar idees transformadores. Sabem que només en el marc d’un Estat democràtic eficient és possible desplegar processos de millora social i territorial. Els ciutadans sabem que només amb un Estat al servei de la ciutat podrem desplegar plenament un projecte de convivència que permeti que cada ciutadà pugui explorar en llibertat el sentit de la seva vida.  

Els barcelonins sabem que només comptant amb un bon Estat (obert, inclusiu i democràtic) es pot assegurar que els nostres anhels prenguin forma, que ens puguem sentir representats, tractats de manera justa, per tal d’afrontar moltes de les ferides que avui presenta el nostre territori en gran mesura provocades per la recurrent mala acció de l’Estat: preu del sol, per exemple, inexistència del corredor mediterrani o impugnació de tota mena de lleis socials. 

Es evident que els barcelonins noten els efectes de la inacció o de la mala acció de l’Estat. Ho noten cada dia. Que ho preguntin als qui utilitzen rodalies. Estem en mans d’un Estat excloent i autoritari, allunyat i desinteressat dels problemes reals de Catalunya i òbviament de la seva capital. La ciutat ha de prendre posició: sense un bon Estat la ciutat en un mon globalitzat perdrà, per molt que lluiti, sistemàticament posicions.” Manifest Barcelona, Ateneu Barcelonès, 18 Maig, 2018.